Hard werken

Als een gesprek ‘hard werken’ is, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Dat kwam vorige week aan de orde toen ik een training gaf aan een groep studenten. Het waren voornamelijk logopedisten, een beroep waarin je de hele dag met mensen praat. Met mensen die niet allemaal even goed of makkelijk praten, maar die soms wel hele persoonlijke verhalen moeten vertellen. Zoals een van de studenten zei ‘als ik straks bijvoorbeeld iemand krijg die stemproblemen heeft door een traumatische ervaring, is het wel handig als ik weet hoe ik met zo iemand moet praten. Hoe ik er achter kom wat er aan de hand is.’

En wat een eyeopener kan het zijn om te beseffen dat je een gesprek voor een heel groot deel in eigen hand hebt. En dat je daar veel minder hard voor hoeft te werken dan de meeste mensen denken. Als je hard werkt tijdens een gesprek moeten alle alarmbellen gaan rinkelen, dan stel je misschien vragen die te bedreigend zijn, te abstract of te groot. Dat is niet erg of fout -hoogstens vermoeiend voor jezelf- maar als je je vragen net wat anders stelt gaat je gesprekspartner vaak beter praten en houd je zelf meer tijd over om te luisteren en te genieten van het gesprek. En, niet geheel onbelangrijk, je krijgt sneller de informatie die je nodig hebt.

Een vaardigheid die in heel veel beroepen van groot nut kan zijn. Er zijn zo veel situaties waarin het er om gaat dat mensen je iets over zichzelf, over wat ze hebben meegemaakt of over hun vaardigheden vertellen. Niet alleen bij verslaggevers of presentatoren, maar ook bij advocaten, personeelsfunctionarissen, psychologen en allerlei medische en verzorgende beroepen. Gek genoeg zijn we ons er helemaal niet van bewust wat het effect is van de vragen die we stellen, we beseffen niet dat sommige vragen helemaal niet zo uitnodigend zijn.

Als ik aan het eind van zo’n training naar huis rijd bruis ik van de energie. Dan heb ik de hele dag mensen om me heen gehad die graag willen leren en die zichzelf kwetsbaar op durven te stellen, want het is best eng om voor een groep en voor een camera een gesprek te voeren. Studenten waar ik van geleerd heb en die zelf in een dagdeel grote stappen hebben gezet. Hun tas met gereedschap is weer een klein beetje meer gevuld, een tas waarvan ik hoop dat ze er uit putten tijdens de rest van hun leven. Het was een feest om met ze te werken.

Getagd met , , , , , , , , , ,
7 comments on “Hard werken
 1. lonneke schreef:

  Het was heel leuk om die training te krijgen! Een boel mensen zijn erg nieuwsgierig waar we het toch over hebben als we de term ‘gouden muntje’ gebruiken (denk niet dat we dat ooit nog vergeten). Erg leuk!

 2. Iris schreef:

  Het was een hele fijne training, je werd op je gemak gesteld en op een goede manier gestimuleerd om je talenten in te zetten. Ik heb een hele leuke dag gehad en zoals Lonneke zegt, de term ‘gouden muntje’ zal niet snel vergeten worden! Dankjewel Karin!

 3. jorian schreef:

  Je werd meegezogen bij deze training en toen was de tijd ineens om… De ervaring dat je met één woord een heel interview kan afnemen vind ik nog steeds geweldig gevonden van Karin. Dankjewel voor de inspirerende training!

 4. Joanne schreef:

  Karin, bedankt voor de leerzame training! Je hebt ons met veel enthousiasme bruikbare handvatten aangereikt. Ik hoop er veel gebruik van te gaan maken!

 5. Suzan schreef:

  Het was een erg leuke training! Bedankt voor de fijne feedback die je aan ons gaf, eerst doen en dan pas bespreken. Ik heb er veel van geleerd en zal het zeker meenemen! Dankjewel Karin!

  • Karin schreef:

   Wat een leuke, lieve reacties. Dank daarvoor. Ik heb er zelf enorm van genoten om jullie te trainen. Succes met de rest van de minor.
   dag hoor, Karin

 6. polariabokon schreef:

  Beste Karin, dankjewel voor een inspirerende en vooral hele fijne, rustige ochtend. Op deze manier werd je echt op je gemak gesteld en heb ik er veel van geleerd! Uitgaan van je eigen kracht, het vertrouwen te scheppen bij de ander, actief te luisteren, een woord herhalen, en zo het verhaal te laten leven. Heel leuk om te ervaren! Dankjewel.