Presentatiegoeroe Karin: ‘Iedereen kan leren presenteren’

(Verscheen 2 november 2015 op de site van Telegraaf Vrouw)

door redactie VROUW
Presenteren: voor de een is het appeltje eitje, voor de ander een nachtmerrie. Waar komt die angst voor presenteren vandaan én belangrijker nog: hoe kom je er vanaf? VROUW sprak met Karin de Groot, presentatrice én schrijfster van het boek: Vertel!

“Presentatieangst komt veel voor bij vrouwen”, vertelt Karin. “De reden? Vrouwen zijn heel streng voor zichzelf. Waar mannen op het podium klimmen en wel zien waar het schip strandt, beginnen vrouwen niet aan een presentatie zonder dat het helemaal perfect is.”

Vertel een verhaal
“Ik zie bij mijn trainingen vaker vrouwen die het idee hebben dat een presentatie helemaal soepel moet verlopen, ze niet de mist in mogen gaan en al zeker niet mogen haperen tijdens het presenteren. Dat is één van de grootste misverstanden. Want zeg nou zelf: zo’n presentatie is toch helemaal niet leuk om naar te kijken?”
“Het publiek heeft veel liever dat het niet helemaal perfect is. Juist dát maakt je menselijk en zorgt voor herkenbaarheid. Het beste advies dat ik ooit heb gekregen is: stop met presenteren en ga praten. Dreun geen feiten op, maar vertel een verhaal. Dát is de kracht achter een goede presentatie”, legt Karin uit.

Draad oppakken
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want wat doe je als je met knikkende knieën en klamme handjes voor een zaal met mensen staat. “Bij mij helpt het als ik mezelf streng toespreek”, zegt Karin. “Je wordt alleen maar zenuwachtiger van wat-als-gedachtes. Focus op de inhoud, dan krijgen die negatieve gedachtes vanzelf minder ruimte.”
“Bedenk je daarnaast altijd rampen niet bestaan. Ja, misschien ben je even de tekst kwijt en misschien verschijnen er rode vlekken in je nek. Nou en? Er is na de presentatie écht niemand die daarover praat. Allleen jij maakt je daar druk om. Kun je het toch niet loslaten? Bedenk je dan ver van te voren wat je doet als het wel fout gaat.”

Presenteren kun je leren
Toch begrijpt Karin als geen ander hoe eng presenteren kan zijn. Zelf had ze jarenlang last van presentatieangst. “Ik dacht altijd dat ik er geen last van had, totdat ik mezelf erop betrapte dat ik bij iedere uitzending hoopte dat hij niet door zou gaan. Waar ik eerst bang was dat ik mijn vak niet leuk genoeg vond, bleek het later gewoon te gaan om plankenkoorts.”
Om haar angst de baas te worden, leerde Karin diverse trucjes waardoor haar angst verdween. “Of het nou gaat om een netwerkborrel, het pitchen van een idee tijdens een vergadering of een presentatie voor een zaal vol met mensen: iedereen kan leren presenteren. Daar ben ik heilig van overtuigd”, vertelt Karin.

Presentatietips
“Het gekke is dat mensen altijd heel graag een overzichtelijke lijstje met presentatietips willen hebben. In die lijstjes staan dingen als ‘praat langzaam’, ‘adem in op het moment dat je eigenlijk ‘eh’ wilt zeggen’, ‘beweeg niet te veel met je handen’ of ‘gebruik de vloer maximaal’. En natuurlijk ‘lach!’
Ik zou niet meteen durven beweren dat dit allemaal onzin is, het zijn vast tips die ooit voor iemand geholpen hebben, maar het is volslagen idioot ze als een dictaat in een top tien voor iedereen te zetten. Net alsof iedereen dezelfde aanwijzingen nodig heeft. Ik zou het dus om willen draaien en willen waarschuwen voor die eeuwige lijstjes met onderstaande tips”, aldus Karin de Groot.

  1. Mocht je nog een top tien met algemene presentatietips hebben liggen, gooi die zo snel mogelijk weg.
  2. Alle alarmbellen moeten gaan rinkelen als je een lange lijst met strenge ge- en verboden krijgt. Je gaat ze nooit allemaal onthouden en als het je wel lukt, heb je waarschijnlijk geen aandacht meer voor wat je nou eigenlijk aan het vertellen bent. En laten we eerlijk zijn, dat is op zich al ingewikkeld genoeg.
  3. Probeer tijdens het presenteren niet een mooiere versie van jezelf neer te zetten. Je gewone zelf is hoogstwaarschijnlijk veel aansprekender.
  4. Als je op het podium rechtop wilt staan, begin daar dan eens mee in het dagelijks leven.
  5. ‘Eh’ zeggen mag. Denkpauzes ook. In gewone gesprekken zeg je ook wel eens ‘eh’ en ik mag helemaal hopen dat je in normale gesprekken wel eens de tijd neemt om na te denken.
  6. Streef niet naar perfectie. Dat is vooral heel erg saai.
  7. Wil je echt een verhaal leren vertellen? Neem geen genoegen met een top tien, maar verdiep je echt in wat jouw manier van vertellen beter maakt. Met een top tien behaal je geen Olympisch goud, word je geen operazangeres of meesterbanketbakker. En ook geen presentator dus.

Nog meer presentatietips vind je in het boek Vertel! van Karin de Groot. Wil je kans maken op een exemplaar? Mail dan je contactgegevens naar oproep@vrouw.nl o.v.v. ‘Presenteren’ en misschien valt het boek volgende week wel bij jou op de deurmat!

Getagd met , , ,