Dit is nog eens vertellen!

Itay Talgam is een van mijn grote favorieten. Zijn verhaal is een lange metafoor. Ogenschijnlijk lijkt het over dirigeren te gaan, maar eigenlijk laat hij door middel van al die verschillende dirigenten, verschillende manieren van leiding geven in het algemeen zien. Zonder het woord ‘leiderschap’ te noemen zien we gedurende zijn verhaal de verschillende leiders aan ons voorbij trekken, zo voelen we wat effectief is en wat niet.

Spreektaal
Een andere reden waarom ik zo’n fan ben van deze TED-talk is omdat Itay Talgam echt een verhaal vertelt zoals hij je dat ook zou vertellen als hij bij je aan de keukentafel zou zitten. Hij praat hard en zacht, langzaam en snel, laat stiltes vallen, maakt gebruik van humor, praat met zijn handen, houdt zijn handen in zijn zak en dan weer in zijn zij. Laat een eh’tje vallen of een denkpauze. Al die dingen die een mens ook doet tijdens een gewoon gesprek. Hij reageert ook op het publiek, zonder dat hij uitgebreid met ze in discussie gaat, maar hij geeft constant het gevoel dat het een dialoog is en geen monoloog .

Kleding
Zijn uiterlijk werkt in dit geval ook mee: hij draagt kleding die je niet meteen associeert met een dirigent op een podium. Het ziet er eerder uit als een outfit die je ook draagt als thuis op de bank een boek leest. Door deze ontspannen manier van vertellen, ontspant ook het publiek en zoals je uit het boek weet laat een ontspannen publiek zich het beste overtuigen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Getagd met , , , , , ,