Hand in zak? Hoeft niet erg te zijn

We kunnen er heel ingewikkeld over doen, maar eerlijk is eerlijk, als je Bill Gates heet en een toespraak houdt, zullen mensen bij voorbaat al geïnteresseerd zijn. En toch begint Gates bij deze TED-talk niet heel sterk. De lijn van het verhaal is ook niet duidelijk: hij bespreekt twee onderwerpen die op zich niks met elkaar te maken hebben. Het enige dat ze bindt is het feit dat het twee problemen zijn die tot nu toe onopgelost zijn. Ik krijg ook niet helder wat nou precies de boodschap van het verhaal is: Wat wil hij van me? Wil hij me politiek bewegen, wil hij geld of alleen bewustwording creëren?

Vergelijkingen
En toch is dit een toespraak waar ik graag naar luister: Gates gebruikt een soort droge humor, heeft een geweldige timing, een mooi gevoel voor understatement en komt met prachtige vergelijkingen. Bijvoorbeeld: ‘Weet u hoeveel we uitgeven aan medicijnen tegen malaria? We geven meer geld uit aan onderzoek naar een middel tegen kaalheid.’ Of deze: ‘De kans dat iemand uit een milieu met een laag inkomen na de middelbare school in de gevangenis terecht komt, is groter dan de kans dat zo iemand na de middelbare school nog een opleiding afmaakt.’

Handen
Gates loopt een groot gedeelte van de tijd met een hand in zijn zak. Voor mij is hij het bewijs dat dat helemaal niet erg hoeft te zijn. Niemand verdenkt hem ervan ongeïnteresseerd te zijn. Hij loopt ook zonder reden heen en weer over het podium, maar heeft toch een rustige en ontspannen uitstraling.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
 

Getagd met , , , , ,