Waarom stotteren niet erg hoeft te zijn

Megan Washington stottert en toch boeit en raakt ze me met haar verhaal. Natuurlijk helpt het dat ze een bekend zangeres is en dat haar verhaal nou juist gaat over het feit dat ze angst heeft om te spreken. De belangrijkste reden dat we bereid zijn naar haar te luisteren en aan haar lippen hangen is het feit dat ze zich kwetsbaar op durft te stellen. Megan varieert in sfeer tijdens haar verhaal: ze laat me lachen en een paar seconden later ontroert ze me. Ze staalt rust uit. Haar manier van vertellen is wel expressief en nergens saai.

Glad
Vanaf 5 minuten en 25 seconden vertelt Megan hoe ze geleerd heeft zonder stotteren te praten. Als ze haar TED-talk op deze manier gedaan zou hebben, had ik dit verhaal hier nooit laten zien om precies de reden die Megan zelf aangeeft: het mag dan wel vloeiend zijn, maar het voelt volkomen onecht.

Presenteren en stotteren?
Als je een zakelijke presentatie moet geven kun je er over nadenken of jij de aangewezen persoon bent om dat te doen. Maar denk niet te snel dat het niet kan. Denk aan Miss Montreal, zangeres en graag gezien als gast in talkshows: ze stottert en in het begin was dat onderdeel van het gesprek. Nu we haar kennen is dat niet meer nodig en kan het gesprek over ieder ander onderwerp gaan. Juist omdat ze het stotteren in eerste instantie bespreekbaar maakte, zijn we van haar gaan houden en maakt het stotteren niks meer uit.

Spiekbriefje
Megan maakt gebruik van een spiekbriefje, ze heeft de tekst in haar telefoon staan. In haar geval snap je sowieso dat ze een spiekbriefje heeft en ook die telefoon is prima. Als je voor een wat ouder publiek spreekt of een zakelijke presentatie moet houden, zou ik de tekst niet zo snel op je mobiel zetten.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Getagd met , , , , , , , , , , ,