Te jong om te overtuigen?

Het seminar Onzichtbaar Overtuigen met Jon Favreau, de speechschrijver van Obama. Ik verheugde me er zo op, dat ik bang was dat de dag alleen nog maar kon tegenvallen. De man die de gedachten van Obama kan lezen, die zinnen voor Obama schreef die de hele wereld ontroerden, die mensen doorgeven aan elkaar en kopiëren voor hun eigen speeches. En, niet te vergeten, de man die op dat moment net halverwege de twintig was.

Als mijn zoon van 23 me vertelt dat hij gaat solliciteren om speechschrijver te worden van een Amerikaanse presidentskandidaat, zou ik hem zeker zeggen dat hij op gesprek moet gaan, maar ik zou ongetwijfeld op alle mogelijke manieren uitstralen dat hij nog zo jong en onervaren is. En ik zou hem waarschijnlijk voorzichtig vragen of hij niet eerst wat meer moet leren. Ik weet niet wat Jon Favreau heeft gedacht toen hij werd gevraagd en ook niet wat zijn omgeving heeft gezegd, maar het maakte blijkbaar allemaal niet uit: hij ging op gesprek en werd de speechschrijver van Obama.

Favreau wordt vaak omschreven als een soort ‘wonderboy’ die dit baantje zomaar in zijn schoot geworpen kreeg, maar de praktijk vertelt toch net iets anders.
Favreau liep stage op de persafdeling van John Kerry tijdens de campagne van 2004, keek om zich heen, luisterde en leerde. Op een dag, toen hij dacht dat hij er klaar voor was, vroeg hij of hij een van de speechschrijvers mocht worden. Het antwoord was onmiddellijk ‘nee’.
Niet veel later – het ging belabberd met de campagne, er was geen geld en geen speechschrijver – bleek Favreau de enige overgebleven optie voor de baan. En nou kun je op zo’n moment enorm gekwetst zijn omdat je niet de eerste keuze bent, of je trots laten winnen omdat alleen maar gevraagd wordt omdat je niks kost, maar daar had Favreau geen last van. Die zag een kans en greep hem.

De belangrijkste speech die Favreau ooit geschreven heeft was de speech voor het accepteren van de Nobelprijs door Obama. Er was drie maanden uitgetrokken om die speech te schrijven, maar de politiek is druk en hectisch, dus op het moment dat ze in het vliegtuig naar Stockholm stapten was er niet meer dan een opzetje. Jon Favreau heeft vliegangst en er was meer turbulentie dan hij ooit had meegemaakt. Er lag een enorme druk op zijn schouders. Op zo’n moment zouden veel mensen in paniek raken en bedenken waarom het allemaal niet zou kunnen. Ze zouden de angst om te falen laten overwinnen. Maar bij Favreau gaat het er niet om waarom het niet kan, het gaat er om waarom het wel kan. Die nacht schreef hij een van zijn beste speeches ooit.

Eerder deze week zag ik op TED.com het verhaal van de lange afstandszwemmer Diana Nyad. Zij had vier pogingen gedaan om van Cuba naar Miami te zwemmen: 170 kilometer, meer dan 50 uur in het donkere, koude water met overal om je heen haaien. Het is nog nooit iemand gelukt: geen man, geen vrouw, niemand. Op 64-jarige leeftijd besloot ze het nog een keer te proberen. Iedereen verklaarde haar voor gek, maar ze haalde het. Als eerste ter wereld: een vrouw van 64. En sinds dat moment ben ik er nog meer van overtuigd dat je nooit te oud bent om je ultieme droom te bereiken of om een topprestatie te leveren.
Bij het seminar Onzichtbaar Overtuigen is daar nog iets bij gekomen: je kunt ook nooit te jong zijn. Het gaat om kansen grijpen als ze zich voordoen, over je trots heen kunnen stappen en doorgaan als iedereen opgeeft.

Voor de Tedtalk van Diana Nyad: http://www.ted.com/talks/diana_nyad_never_ever_give_up

Getagd met , , , , ,
One comment on “Te jong om te overtuigen?
  1. Gerard Oonk schreef:

    Mooi verhaal Karin!