Vertrek bij de KRO

Na ruim 17 jaar ga ik de KRO verlaten. Natuurlijk komt het voor mij niet als een verrassing, ik heb er goed over nagedacht, maar nu het zover is, voelt het toch als een sprong van de hoge duikplank.

Naast mijn werk bij de KRO geef ik al geruime tijd interview- en presentatietrainingen, maar ik heb altijd geweten dat ik van dat trainen ooit mijn werk zou willen maken. Nu het programma Goudmijn is gestopt, lijkt het mij een mooi moment om die stap te zetten.
Toen ik ooit besloot te stoppen met het programma Spoorloos, heb ik daar nog heel vaak spijt van gehad; een prachtig programma, geweldig team. Maar als ik was gebleven, had ik nooit Wat Zou Jij Doen gemaakt, nooit Heb Ik Genoeg, nooit Goudmijn. Programma’s die ik stuk voor stuk niet had willen missen, die mijn leven verrijkt hebben.
Nu ik ga stoppen bij de KRO weet ik al dat ik daar ongetwijfeld op momenten spijt van zal krijgen. Ik heb fijne collega’s, zou zeker weer aan nieuwe mooie formats gaan werken. Een veilige keuze. Maar de ervaring heeft me geleerd dat ik af en toe een onveilige keuze moet maken, die levert uiteindelijk vaak het meeste op.

Of ik gek geworden ben om in een tijd van crisis voor mezelf te gaan beginnen? En trainers? Kijk eens op het internet, er is een woud aan trainers en coaches. Wat denk ik daar aan toe te voegen?

Het talent om mensen ook tijdens en na een training dicht bij zichzelf te laten blijven. En vijfentwintig jaar aan ervaring in interviewen en presenteren bijvoorbeeld. Een grote passie voor het vak en het besef dat presenteren en interviewen ook echt een vak is. Dat er vaardigheden zijn die je andere mensen aan kan leren, maatwerk, passend bij de persoon en de situatie.

Ik weet ook dat ik iets toe kan voegen omdat ik de laatste jaren steeds vaker om advies werd gevraagd: Of ik iemand kon helpen die zijn personeel moest toespreken en daar bloednerveus voor was, of ik met een presentator wilde praten die steeds het gevoel had dat er over hem heen gelopen werd, een verslaggever die moeite had haar gasten op hun gemak te stellen omdat ze het zelf zo druk had met ‘werken’, een psycholoog die alsmaar vragen stelde maar haar cliënten toch niet aan het praten kreeg. En bij allemaal kon ik onderdelen gebruiken van mijn ervaring en mijn passie, kon ik anderen helpen zelf een stap verder te zetten en ontdekte ik dat ik er van genoot. Met de keuze om fulltime trainer/coach te worden houd ik me dus aan mijn eigen filosofie: dat je moet doen waar je goed in bent en dicht bij jezelf moet blijven.

Dus… per 1 februari ben ik officieel fulltime interview- en presentatietrainer en presentatorencoach. Ik sluit niet uit dat ik ooit, als er iets heel moois voorbij komt, nog wel eens een los programma of kleine serie zal presenteren of eindredactie zal doen, maar alleen als ik het kan combineren met het coachen en het geven van trainingen.

En nu van die duikplank. Springen maar!

Getagd met , , , , ,
16 comments on “Vertrek bij de KRO
 1. Nicolette schreef:

  moedige stap. Gefeliciteerd

 2. Ans schreef:

  Veel succes!

 3. T.Lobel schreef:

  Succes mevr.de Groot ik zal u missen

 4. Sofie van den Enk schreef:

  Ik zal u ook missen mevrouw De Groot!! Wat een verrassing en wat dapper. Succes met alles, maar er gaat natuurlijk nog een feestje komen met een hoge duikplank en dan een zwembad vol met bubbels… Toch?! Liefs, Sofie

 5. marc josten schreef:

  Veel succes, Karin! We komen elkaar vast weer tegen.

 6. Ik heb waanzinnig veel van je presentatietraining geleerd en dat gun ik vele anderen. Succes!

 7. Maaike schreef:

  Hoi Karin, wat een mooie en moedige stap! Ik wens je heel veel succes en ik hoop dat de sprong die je waagt een heerlijke frisse zal zijn. Een nieuwe start, gefeliciteerd!

  • Karin schreef:

   Het is om verlegen van te worden, al die lieve reacties op mijn site en per mail. Ik bewaar ze en als ik het ooit even niet zie zitten, zal ik ze doorlezen. Dat moet helpen, dat kan niet anders. groet, Karin

 8. Helmi Slings schreef:

  Lieve Karin, Hellup, nu is de crisis pas echt begonnen 😉 Ik zal je missen op tv! Geniet van jouw duik want jij zal als een ster springen.Een echte ster 😉 Wie kan alle mensen het gevoel geven dat ze alles kunnen delen met jou? En wie haalt het beste in de mens naar boven in plaats van het beest? Juist ja, Karin de GROOT! Ik begin trouwens op 1 februari ook met een nieuwe baan. Als ik bij mijn sprong van de duikplank een PattyBrard-lip oploop, kom ik bij jou op de blaren zitten 😉 XXX Helmi Slings

 9. Lisa Matulessya schreef:

  Lieve Karin, heel veel succes met deze nieuwe stap. Een keuze vanuit je hart, dus dat moet zeker goed komen! En dat woud aan trainers en coaches mogen wel gaan oppassen, want er is een vakvrouw bijgekomen.

  Heel veel succes!

 10. Claudia van Tongeren schreef:

  Wat een goed plan, hoera!! Heel veel succes!!!!

  XXXX Claudia

  PS Zullen we een Wat Zou Jij Doen Reünie plannen?

 11. Karin een aanstekelijke mix van Professionele Vrolijkheid met empatische Diepgang, Sta al huppelend tanden te poetsen en te schuimbekken van plezier. Wat zullen ze bibberen de concullega’s ‘.Vloerende Glimlach Komt Eraan en laat de Testosteronnies ver achter zich is de prognose.

 12. leny schreef:

  Dank u wel voor vele jaren mooie televisie !!!!

 13. morijntje schreef:

  Lieve Karin,
  hierbij mijn jury punten voor de sprong:
  techniek 10 pt, moeilijkheidsgraad 10 pt
  uitvoering 10 pt

  Je hebt met je goede toepassing van coaching technieken deze uitbundige onervaren jonge vrouw geleerd een boodschap op eigen wijze over te kunnen brengen op een duidelijke pakkende manier!

  Ik ben ervan overtuigd dat deze sprong Olympisch goud gaat worden!

 14. Juul schreef:

  Beste Karin,

  Veel sukses in de toekomst. Je was een verademing in “Hillywood”

  Juul – oud P.O. omroep medewerker – 35 jaar

 15. Beste Karin,
  Gefeliciteerd met deze stap. De KRO is een warm nest waar je niet makkelijk uit wegvliegt. In 2005 verliet ik na 10 jaar de KRO en ik herken je gevoelens. Natuurlijk zul je de collega’s, het televisiemaken en de professionele werkomgeving gaan missen. Gelukkig maar, want dat betekent dat het een goede tijd is geweest. Er is leven na en buiten de KRO en KRO-banden houden heel lang stand is mijn ervaring. Dus zet ‘m op en hup! de toekomst in.

  Hartelijke groeten,
  Laetitia van der Lans

1 Pings/Trackbacks for "Vertrek bij de KRO"
 1. […] “Toen ik ooit besloot te stoppen met het programma Spoorloos, heb ik daar nog heel vaak spijt van gehad; een prachtig programma, geweldig team. Maar als ik was gebleven, had ik nooit Wat Zou Jij Doen gemaakt, nooit Heb Ik Genoeg, nooit Goudmijn. Programma’s die ik stuk voor stuk niet had willen missen, die mijn leven verrijkt hebben”, meldt ze op haar website. […]