Spreken in het openbaar

Doe het op jouw eigen manier

In het boek Vertel! geef ik je aanwijzingen om jouw manier van verhalen vertellen toegankelijker, spannender of begrijpelijker te maken. Op deze plek laat ik je filmpjes zien met verschillende manieren van spreken in het openbaar of verhalen vertellen. Ik ga je nergens dicteren hoe het moet en toon al helemaal geen voorbeelden van sprekers die ik ronduit slecht vind. Ik laat je presentaties zien waar ik een verhaal bij te vertellen heb en die duidelijk maken dat er geen ‘altijd’ of ‘nooit’ bestaat. Benieuwd naar een specifiek aandachtspunt bij het spreken in het openbaar? Voor een persoonlijk advies kun je vanzelfsprekend ook een presentatietraining volgen.

Aandachtspunten spreken in het openbaar? Hier zie je ze op alfabetische volgorde.

Alle fragmenten

 • Monotoon en zonder mimiek. En toch wil ik het horen
  David Blaine heeft een monotone, lage stem en vertoont nauwelijks expressie. En toch wil ik zijn verhaal helemaal horen. Sterker nog: ik begin er de humor van in te zien dat hij op zo’n droge manier over zijn avonturen vertelt.
  Lees meer
 • Hand in zak? Hoeft niet erg te zijn
  Bill Gates bewijst met dit verhaal dat humor, een goede timing en mooie vergelijkingen veel goed kunnen maken. Een hand in de zak, een rommelige structuur en een onduidelijke boodschap doen er plotseling niet meer toe.
  Lees meer
 • Perfectie is vooral heel erg saai
  Jamie Oliver is een geweldige verteller. Hij zorgt ervoor dat ik al na een paar seconden op het puntje van mijn stoel zit. En toch slist hij, loopt onrustig over het podium en raakt de tekst in zijn kaartjes kwijt. Het bewijs dat alles mag als je een goed verhaal vertelt en passie uitstraalt.
  Lees meer