Succes is een marathon

Succes komt nooit vanzelf, of het nou gaat om presenteren, onderzoek naar kwantummechanica of het zwemmen van de vlinderslag. Het betekent ontelbare keren overeind krabbelen nadat je bent gestruikeld, leren van je fouten, doorgaan op het moment dat anderen opgeven en vooral heel hard werken.

Tijdens het trainen en coachen merk ik dat mensen verrast zijn dat succes, op welk gebied dan ook, nooit vanzelf komt. De komende tijd praat ik met succesvolle mensen: ondernemers, kunstenaars, sporters en wetenschappers. Hoe hebben zij gebruik gemaakt van de tegenslagen in hun leven? Wat waren de momenten die ervoor zorgden dat ze doorgingen en wat maakte dat ze tegen de stroom in te durfden te zwemmen.

De verhalen:

 • ‘Je hebt niet alles zelf in de hand’
  Wat doe je met de hobbels en obstakels die je tegenkomt in het leven? Neem je er een ruime bocht omheen of ga je er recht op af? Een gesprek met Harry Vuijk over stotteren en toch gaan presenteren, kritiek uiten met het risico op ontslag en littekens die niet meer open gaan maar wel af en toe op blijven spelen.
  Lees meer
 • ‘Ik kan ieder moment door de mand vallen.’
  Marjolein Blaauboer (33) promoveerde met een onderzoek naar longfibrose, deed twee studies, rondde de één cum laude af en de andere bijna cum laude en won daarnaast ook nog twee awards voor haar werk. En toch …. als ik haar vraag of ze mee wil werken aan een interview over succes, schrikt ze zo dat ik ervan overtuigd ben dat ze ‘nee’ gaat zeggen. We mailen, we drinken nog eens een kopje thee en steeds is er weer die twijfel: ik ben helemaal niet zo succesvol en ik weet niet eens of ik over tien jaar nog in de wetenschap zit. En pas als ik zeg dat het er ook niet om gaat of zij zichzelf succesvol vindt, dat succes je wordt toegedicht door anderen en dat succesvolle mensen daar zelf vaak heel anders naar kijken, begint er iets te schuiven. Het antwoord wordt ‘ja’ als blijkt dat het gesprek ook mag gaan over de tegenslagen, de twijfels en de onzekerheden.
  Lees meer
 • Jagen op de toekomst
  Hij struinde heel Nederland af op zoek naar een plek voor zijn windmolens, leurend met een idee waar niemand brood in zag, waar de buitenwereld om moest gniffelen en waarmee de zogenaamde experts hem voor gek verklaarde. Inmiddels ontwikkelt Alfons Wispels grote duurzame energieprojecten, zoals windmolenparken en zonne-energie installaties en is zijn bedrijf Raedthuys verkozen tot groenste energiebedrijf van Nederland.
  Lees meer