Talkshowhost koning van de presentatoren

Er wordt gesproken! Het gonst, het zindert. Sommigen weten het al, of doen alsof ze het weten, maar allemaal wachten we op de definitieve bevestiging. De bevestiging dat Beau van Erven Dorens de late avond op RTL gaat doen. Al die opwinding heeft maar met één hypothese te maken: een succesvolle talkshowhost is de God onder de presentatoren.

Hoog op de apenrots

‘Ooit wil ik een talkshow presenteren.’ Het is de wens van bijna alle beginnend presentatoren die ik ontmoet. Alsof de talkshowhost de hoogste positie inneemt op de apenrots van de omroep. Hoger dan dat kun je blijkbaar niet komen. Laat ik er niet omheen draaien: grotere onzin heb ik zelden gehoord. Een talkshow presenteren vraagt niet om bétere maar om ándere kwaliteiten.

De kunst van het fileren

Coen Verbraak is bijvoorbeeld een meester in het fileren van menselijke afwegingen, maar toen Coen werd genoemd als potentiële presentator van Zomergasten, hield ik mijn hart vast. Tijdens live radio-interviews hoor ik prachtige trage gesprekken waarin een onderwerp langzaam opgebouwd wordt. Hij zoekt, tast af en schiet dan met zorg midden in de roos. En kan dat ook als geen ander. Een talkshow vraagt  om snelheid, een afwisseling tussen licht en zwaar en zo hier en daar een harde lach. Dat is niet moeilijker of makkelijker, maar simpelweg een compleet andere tak van sport. Coen Verbraak moet je geen talkshow laten presenteren, dat is echt voor niemand leuk.

Van niks iets maken

Twan Huys heeft ook fantastische kwaliteiten, maar is niet de generalist die je moet zijn om een talkshow te leiden. Hij voelt feilloos aan waar nieuws zit, straalt gezag uit en weet hoe je iemand het vuur aan de schenen moet leggen. Een talkshowhost heeft meer nodig. Die moet snel kunnen schakelen, een grap kunnen maken, liefst wat zelfspot hebben en als het moet van een saai onderwerp toch nog iets kunnen maken.

Specialist of generalist 

Er lopen in Hilversum specialisten op het gebied van confronterende-, lange-, politieke-, sport- of ontregelende interviews. Een talkshowpresentator kan het allemaal in meer of mindere mate en is dus vooral een generalist. Matthijs van Nieuwkerk bezit zo ongeveer alle kwaliteiten die een talkshowpresentator nodig heeft: hij is een snelle denker, bespeelt het hele toetsenbord van amusement tot wetenschap of nieuws, kan improviseren en heeft een grote algemene ontwikkeling. En Matthijs kan van een onderwerp van niks toch nog top-amusement maken. Natuurlijk heeft ook hij zwakke kanten: kinderen interviewen of over emoties praten bijvoorbeeld, maar het wordt zelden zo erg dat het de uitzending verpest.

Beste talkshowhost is generalist

Eva Jinek, Jeroen Pauw, Wilfred Genee en Humberto Tan: allemaal generalisten. Laat dat nou ook de categorie zijn waarin Beau zich bevindt. De ervaring leert dat Beau geloofwaardig blijft bij bijna alle onderwerpen: shownieuws, human interest, maatschappijkritiek of spelletjes. Alleen het Journaal of een actualiteitenrubriek zou ik hem niet laten presenteren.

Sven Kramer van de presentatoren

Nu wordt er dus met Beau gesproken over de late avond van RTL. Aangezien hij dat zelf naar buiten heeft gebracht, ga ik er voor het gemak van uit dat die gesprekken positief verlopen. Ik hoop het, want Beau kan het, hij is allround: de Sven Kramer van de presentatoren.